Sajtómegjelenések

Sajtómegjelenések

A Városliget szecessziós műremeke – a ResoArt-villában jártunk

Forrás: Magyar Krónika

“Az egykori Kőrössy-villa, immár ResoArt-villa tereit bejárva nemcsak a tervező Kőrössy Albert Kálmán és a Zsolnay család történetét és a historizmus és a szecesszió gondolatvilágát ismerhetjük meg, de a főváros legnagyobb Zsolnay-kiállítását is megcsodálhatjuk.”

„Példát szeretnék mutatni, értéket adni és kapni” – Interjú Szabó András Zsolnay gyűjtővel

Forrás: Remind

A Városliget közvetlen szomszédságában, a Városligeti fasor és keresztutcái által szegélyzett polgári negyedben számos gyönyörű villa található, amelyeket a 19. században gyárosok, nagykereskedők, orvosok, építészek, művészek építettek. Ezek közé tartozik a Kőrössy Albert Kálmán építész tervei alapján, 1900-ban épült különleges szecessziós ház is.

Elképesztő, milyen kincseket rejt egy szecessziós villa Budapesten

Forrás: Lelépő

“Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállításával gazdagodik a Városliget és környezetének kulturális kínálata. Szeptember 26-án, kedden nyitja meg kapuit a főváros egyik legszebb szecessziós stílusú villája, a ResoArt Villa. A villában található ezer darabos kollekció Szabó András magángyűjteménye. A kiállítás a Zsolnay kerámiák sikertörténetét mutatja be az 1870-es évektől kezdve, egészen 1920-as évek végéig.”

Zsolnay és Egry a nagyközönségé

Forrás: Art is Business

“Sikeres üzletemberek, egy évtizede azonban üzleti tevékenységük lecsendesedett, és a Resonator Kft. központja, a Kőrössy-villa, valamint a vele egy épületegyüttesben található Klösz-villa lassan kulturális központtá alakult. Nemrégiben  a nagyközönség előtt is kinyitotta kapuit, így bárki láthatja páratlan Zsolnay-magángyűjteményüket és azt a kollekciót, amelyben olyan nevek szerepelnek, mint Egry József, Perlrott Csaba Vilmos és Iványi-Grünwald Béla.”

Lélegzetelállító szecessziós villa a Városligetnél, telis-tele Zsolnayval

Forrás: Lakáskultúra

Budapest egyik legszebb szecessziós stílusú épülete, a ResoArt-Villa közvetlenül a Városliget mellett, a Dózsa György út és Városligeti fasor sarkán található. Fantasztikus Zsolnay kiállításnak ad otthont a mesés épület.

Zsolnay-kiállítás nyílt a szecessziós Kőrössy-villában

Forrás: Pest Buda

“Zsolnay-kiállítás nyílt Közép-Európa egyik legszebb szecessziós villájában a Városligeti fasorban. A Kőrössy Albert Kálmán építész által saját maga számára tervezett, néhány éve felújított épület most kiállítóközpontként nyitotta meg kapuit. A tárlaton a Zsolnay-gyár aranykorának mintegy ötszáz kerámiája látható, valamint több ismert festőművész alkotása is megtekinthető.”

Ötszáznál is több Zsolnay-remekművet csodálhatunk meg a Városliget melletti gyönyörű villában

Forrás: Múlt Kor

“Baán László kiemelte: korántsem természetes, hogy a nagyközönség mostantól belülről is megtekintheti a villát és az abban elhelyezett műgyűjteményt, de az, aki ezt az épületet megvásárolta és felújíttatta, nem saját magának állította helyre, hanem a köz javára.”

Nagyszabású Zsolnay-kiállítás nyílt Budapesten

Forrás: Kultúra.hu

“Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállítása nyílt meg hétfőn a Városliget szomszédságában, a főváros egyik legjelesebb szecessziós épületeként számon tartott ResoArt Villában.”

Baán László a ResoArt Villa megnyitásának szimbolikus jelentőségéről: a polgári gesztusok hozzák vissza Budapest aranykorát

Forrás: Pesti Srácok

“Az a polgári gesztus, hogy valaki, aki saját tehetsége és ereje révén tehetős polgárrá vált, és úgy gondolja, hogy neki ebből vissza kell adni a köznek, az valóban ritka és rendkívül példaértékű” – fogalmazott Baán László miniszteri biztos azon ünnepélyes alkalomból, hogy a Liget Budapest Projekthez kapcsolódva megnyitotta kapuit a szecessziós ResoArt Villa, és annak a nagyközönség számára eddig ismeretlen magántárlata, amely Szabó András üzletember gyűjtőszenvedélyének esszenciája. Az esemény jelentőségéről szólva Baán László portálunknak kiemelte: Budapest pontosan abból a szövetségből bontakozott ki, “amelyben köz- és magánembereknek egyaránt az volt a törekvése, hogy úgy az országot, mint annak fővárosát, három, európai mércével mérve ismeretlen, fejletlen és jelentéktelen városkából Európa egyik legnagyszerűbb és legvonzóbb fővárosává emeljék”. Hozzátette: “érdemes belegondolni, micsoda fantasztikus teljesítmény volt, amikor a közös akarat egy emberöltő alatt, a kiegyezéstől a századfordulóig létrehozta azt a csodát, amelyet Budapestnek hívunk”. Ugyanakkor azt is kiemelte: “a polgári attitűd visszaépítése a rendszerváltozás óta megoldandó feladat maradt”.

Budapest legnagyobb Zsolnay-kiállítása nyílik meg a város egyik legszebb szecessziós villájában

Forrás: Turizmus

„A magántulajdonban álló, egyedi szépségű épület bemutatkozó tárlatán egy különleges, a szélesebb nyilvánosság számára eddig nem ismert Zsolnay-gyűjtemény legszebb darabjaival találkozhatnak az ide látogatók – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.”

Az egyik legszebb szecessziós villában nyílt meg a legnagyobb budapesti Zsolnay-kiállítás

Forrás: We Love Budapest

„Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállításával gazdagodik a Városliget és környezetének kulturális kínálata: szeptember 26-tól látogatható a főváros egyik legszebb szecessziós stílusú villája, a Kőrössy-villa, amely ResoArt Villa néven nyitja meg kapuit a nagyközönség számára.”

Magángyűjtemény a köznek

Forrás: Népszava

„Budapest legnagyobb Zsolnay-gyűjteménye nyílt meg a Városliget mellett a nagyközönség előtt a ResoArt Villában.”

Fókuszban a Zsolnay-magángyűjtemény

Forrás: Magyar Nemzet

„A tíz évvel ezelőtt indult Liget-projekt célja egy Európában egyedülálló komplexitású kulturális negyed kialakítása, amely a park másfél évszázados hagyományaira építve, a liget törtélelmi intézményeinek megújításával és új létesítmények létrehozásával valósul meg, egy, a millennium óta nem látott fejlesztési programnak köszönhetően. Az új kulturális városnegyed sikerességét és vonzerejét már az is mutatja, hogy immár egy jelentős magángyűjtemény is bemutatkozik a nagyközönség előtt a megújuló Városliget közvetlen közelében – mondta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, aki szeptember 25-én nyitotta meg a Zsolnay-kiállítást.”

Különleges tárlattal bővült a Liget Budapest Projekt programkínálata

Forrás: VG.hu

Zsolnay Vilmos a nulláról elindulva jutott el a világhírnévig, és olyan hungarikum, ritka termék a Zsolnay, amely 150 év alatt mindig a világpiacon volt, és ma is keresett termék.

A háborúban bombatalálat érte, most milliárdos kincseknek ad otthont

Forrás: Index.hu

„Megnyílt Budapest legnagyobb Zsolnay-kiállítása a Városliget melletti ResoArt Villában. A tárlat otthona több mint 120 éves, a felújított épület pedig szintén művészi értékkel bír. A kiállítás vegyesen tartalmazza a Zsolnay kerámiák számos válfaját az 1870-es és 1920-as évek közti korszakból, valamint különböző festőművészek képeit, ezzel komplex művészeti élményt alkotva.”

Különleges kulturális negyed Budapesten

Forrás: TV2-Tények

„A tárlat egyik legdrágább műkincse egy 185 centiméter magas aranyozott váza, de ezen felül több száz alkotás is megtalálható az épületben. A gyűjtő elmondta, hogy már 50 éve foglalkozik ezzel, azonban soha nem adott még el egy darabot sem a kollekciójából.”

Egry-inspirációk: Interjú Szabó András gyűjtővel

Forrás: helloveb.hu

Június 24-én nyílt meg az Egry József 140 kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, melynek fő koncepcióját már körbejártuk szervezői és alkotói oldalról, most pedig arra is keressük a választ, hogy vajon milyen hatással van Egry József napjaink neves műgyűjtőire és melyik műalkotásokat kölcsönözték a közelgő kiállításhoz. Szabó Andrást kérdeztük.

140 év - 140 műalkotás!

Forrás: m5.hu

A ResoArt gyűjteményből 9 darab Egry József alkotás került kiállításra, a Veszprémben található Laczkó Dezső Múzeumban, az Egry140-Balaton, Szicília, Nervi című időszaki kiállítás keretein belül. A Múzeumok Éjszakája izgalmas programon pedig az M5 stábja forgatott, ahol a gyűjteményben megtalálható Olasz tengerpart (Taormina) című, 1930-ban készül alkotásról is beszélt a kiállítás kurátora, Sipos Anna.

Egry140-Balaton, Szicília, Nervi kiállítás - Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

Forrás: Egry140-Balaton, Szicília, Nervi

Örömmel csatlakoztunk a számunka is oly kedves Egry József festőművész nagyszabású kiállításához, ami a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban egészen október 29-ig látogatható. A tárlat igazi különlegessége, hogy a közgyűjteményekben őrzött alkotások mellett magánytulajdonban lévő és eddig a nagyközönség számára nem láthatott munkák is megtekinthetőek.
A ResoArt gyűjteményből 9 darab Egry József alkotás került kiállításra.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megújult Laczkó Dezső Múzeum Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított kiállítással nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a 2023-as Múzeumok Éjszakáján.

A szimbolikusan 140 műalkotást felvonultató és a veszprémi múzeum mindhárom időszaki kiállítótermét megtöltő impozáns kiállítás keretében változatos programok is várják a festészet rajongóit. Az intézmény kiállító épületének teljes felújításához méltó nyitótárlat szintén a VEB2023 EKF programnak köszönhetően valósult meg.

Álmok álmodói: Zsolnay Vilmos

Forrás: médiaklikk.hu

Az Álmok Álmodói sorozatban örömmel vett részt a ResoArt Alapítvány, bemutatva Zsolnay Vilmos munkásságát, a ResoArt Villában található Zsolnay gyűjteményen keresztül.

Példamutató sorsok, kiemelkedő teljesítmények. Izgalmas, varázslatos, eddig nem ismert történetek, legendás magyarokról, ahogy még sosem meséltek róluk, ahogy még sosem láthatták őket. Álmok álmodói: csodálatos emberek, akik meghódították a világot.

A szecessziós Kőrössy-villa olyan, mint egy marcipánfigurákkal díszített torta – megnéztük a Városligeti fasor egyik legszebb épületét

Forrás: welovebudapest.hu

A Városligeti fasor nagyszerű terep: az Andrássy út népszerűsége miatt valahogy mindig háttérbe szorul, holott egymást váltják a szebbnél szebb épületek – legyen szó szecessziós villáról vagy templomról. Érdemes magunkkal vinni egy fényképezőgépet – vagy egyszerűen csak kiszabadulni a bezártságból – és elindulni a fasoron, hiszen az állat- és virágmotívumokban gazdag homlokzatok, a Zsolnay csempék, az ívek, az indák vagy épp a színes ablakok hosszú időre letáboroztatnak bennünket egy-egy épület előtt. A 47–49. szám alatti villa kifejezetten ilyen: évek óta figyelem hol az út túloldaláról, hol a kovácsoltvas kerítésen át leselkedve ezt a habos-babos csodát.

Magánmúzeum a felújított Kőrössy-villában

Forrás: artisbusiness.hu

Szabó András: „Nem lehet valaki sikeres vállalkozó közösségi küldetéstudat nélkül.”
Tudás-, igényesség- és értékalapú szemlélettel viszonyul az üzleti élethez éppúgy, mint a művészeti mecenatúrához Szabó András üzletember, mecénás. Pest egyik legszebb szecessziós házából, a Kőrössy Albert Kálmán építész tervei alapján 1900-ban épült, 1998-ban, ’99-ben, majd 2014-2015 között a Resonator Kft. által rekonstruált villából turisták által is látogatható magánmúzeumot készül létrehozni.

Mágnások és műgyűjtők – Szecessziós paloták a Liget környékén

Forrás: kultura.hu

Napraforgók és mákgubók, íriszek és pillangók, különleges formájú ablakok, gyönyörű előkertek, hatalmas fák; a Városliget környékének egyedi hangulatot kölcsönöznek az itt felépült elegáns paloták, villák. Épített örökségünk e kifogyhatatlan tárházából ezúttal a szecesszió néhány kiemelkedő alkotásának és a környéken egykor élt műgyűjtőknek a nyomába eredtünk.

151 éve született Kőrössy Albert Kálmán építész, a magyar szecesszió jelentős képviselője

Forrás: octogon.hu

„Úgy hat a szemlélőre, miként ha tündérkastély volna. Aki megpillantja, akaratlanul is megáll és gyönyörködik üde szépségében” – olvasható a Kőrössy tervei alapján megépült Könyves Kálmán úti Tündérpalotáról. Munkásságát kutatva azonban nem csupán középületek bukkannak fel, bérházak, villák, sőt még egy virágüzlet portálja is őrzi a lechneri szecesszió lenyomatát.

 

A Városligeti fasortól Pretoriáig: a szecesszió táguló körei

Forrás: epiteszforum.hu

A szecesszió globális hálózatának nyomába eredhetett a közönség a Ráth-villában, a szeptember közepéig még látogatható, Kőrössy Albert Kálmán építészetéről szóló tárlat kísérőrendezvényén. A kalauzok: egy nyugalmazott svájci karmester és egy német politikatudós, akik világméretű térképet raknának össze a mozgalomról.

Kőrössy Villa – felfrissülő elegancia a Városligeti fasoron

Forrás: epiteszforum.hu

Különleges alkalom, amikor ugyanazon tulajdonos megbízásából egy építésznek módja van egy épülethez 16 év elteltével újból hozzányúlni, az azóta jelentkező hibákat kijavítani, a homlokzatot felfrissíteni, és a még hiányzó elemeket pótolva tovább emelni az épület szín­vonalát. Csabai Flórának ez adatott meg, mikor a Városligeti fasoron álló Kőrössy villa felújításának második ütemét megtervezte.

A Kőrössy Villa Nyomában

Forrás: octogon.hu

Kőrössy Albert Kálmán a Városligeti fasorban álló villája a magyarországi szecesszió egyik fontos emléke. Az épület külsejében, berendezésében és funkciójában is megújult a Resonator Iroda- és Rendezvénypark fejlesztés keretein belül.

Budapest Uncovered – Magánvillák

Forrás: funzine.hu

A Városligeti fasoron sétálgatva nehezünkre eshet elképzelni, hogy egykoron itt állt Pest legforgalmasabb utcája: a Király utca természetes folytatásaként ez az útvonal jelentette a zsúfolt és zajos belváros lakói számára a legegyszerűbb kijutási lehetőséget a zöld és tágas Városligetbe. Aztán egy szép napon 1876-ban, megnyílt az Andrássy út, a hirtelen kiürült és kertvárosiasan csendes utcát pedig Budapest nagypolgárai vették birtokukba, valamennyien a kor legnevesebb építészei által tervezett villákba költözve.